Slovakiska

Översättning till slovakiska

Slovakiska är ett slaviskt språk som talas av över sju miljoner människor, de flesta i Slovakien. Sedan 1 maj 2004 är slovakiskan officiellt språk i EU.
De västliga och centrala dialekterna, vilka talas i upplandet kring Bratislava, är förståeliga även för personer som talar tjeckiska.

Att välja en pålitlig och professionell översättningsbyrå för översättning av era dokument är otroligt viktigt. Vi på CE förstår viktigheten i att kommunicera ert budskap på ett klart och tydligt sätt. Med hjälp av ett dedikerat team av kvalificerade översättare kan vi konvertera ert material till och från över 70 språk. Och vi gör det gärna till personer som behöver översättning till och från slovakiska!

Tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

Översättningsproceduren

Vi översätter till slovakiska

Zdeno Jahoda

Alojzia Baniková

Ondrej Medved

Justína Zimová

Paulína Sykorová

Bartolomej Kysely

Västslaviskt språk, mycket nära besläktat med tjeckiska. De två språken är inbördes förståeliga, ungefär som danska och norska. Slovakiska talas av ca 5,5 miljoner människor, varav 4,5 miljoner i själva Slovakien, 500 000 i Tjeckien, 100 000 i Ungern, 20 000 i Polen och 80 000 i Serbien. Betydande grupper slovaker lever i USA (400 000) och Canada (40 000), varav åtskilliga använder slovakiska som hemspråk.

 

Slovakiska indelas traditionellt i tre dialektgrupper, västslovakiska (mycket lik mährisk tjeckiska), östslovakiska (starkt influerad av polska) och centralslovakiska som är basen för det av Lūudovít Štúr 1843 introducerade officiella skriftspråket. Från 1400-talet hade tjeckiska varit slovakernas skriftspråk, men Štúrs skapelse anammades mycket snabbt som norm för den moderna slovakiskan. Den är i fonologiskt och morfologiskt avseende ålderdomligare än tjeckiskan; vissa ljudutvecklingar har enbart motsvarigheter i sydslaviska språk. Grammatiskt är överensstämmelserna med tjeckiskan slående. Ordförrådet är i stora delar detsamma som tjeckiskans men uppvisar vissa inhemska element och ett inflytande från ungerska som är främmande för tjeckiska.

Låt oss utforska möjligheterna!

Kontakta oss och få reda på mer

error: Innehållet är skyddat!