Mongoliska

Översättning till mongoliska

Mongoliska är ett mongolspråk som talas av totalt cirka 5,7 miljoner människor huvudsakligen i Mongoliet samt i Inre Mongoliet i Kina. Det skrivs i Mongoliet med det mongoliska alfabetet, som bygger på det kyrilliska alfabetet. Mongoliskans traditionella skrift, som skrivs lodrätt, används fortfarande av mongoler i Kina.

Att välja en pålitlig och professionell översättningsbyrå för översättning av era dokument är otroligt viktigt. Vi på CE förstår viktigheten i att kommunicera ert budskap på ett klart och tydligt sätt. Med hjälp av ett dedikerat team av kvalificerade översättare kan vi konvertera ert material till och från över 70 språk. Och vi gör det gärna till personer som behöver översättning till och från mongoliska!

Tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

Översättningsproceduren

Vi översätter till mongoliska

Kishiligh Gantumur

Udutai Chinbat

Hujaghur Tsogt

Gurbesu Bilguun

Edigu Ariunbold

Enkhtuya Lkhagvasuren

Språkfamilj, ofta sammanförd med turkspråk och manchu-tungusspråk till gruppen altaiska språk. De viktigaste språken är mongoliska (totalt 7 milj. talare, 2005), burjatiska och oiratiska–kalmuckiska. Mongoliska talas av 1,7 milj. i republiken Mongoliet, där khalkhadialekten är standardspråk. I autonoma området Inre Mongoliet i Kina talas mongoliska dialekter som endast obetydligt skiljer sig från khalkha (ca 2,7 milj. talare – exakta antalet är svårt att ange eftersom de flesta mongoler i Kina är tvåspråkiga och många av de yngre enbart talar kinesiska). Burjatiska talas även kring Bajkalsjön i Ryssland och i nordvästra Mongoliet. Västmongoliska eller oiratiska talas av spridda grupper i Xinjiang och Qinghai i Kina samt av kalmuckerna, som på 1630-talet utvandrade till trakterna väster om Kaspiska havet i Ryssland. Skillnaderna mellan mongoliska, burjatiska och oiratiska–kalmuckiska är inte större än att talarna av dessa språk med viss svårighet kan göra sig förstådda med varandra. Övriga mongolspråk är dongxiang, bonan och shira yugur i Gansu i Kina, daguriska i Inre Mongoliet, monguor i Qinghai, Kina, och moghol med ett fåtal talare i Afghanistan. Dessa språk avviker mer från mongoliska.

 

Mongolspråken är agglutinerande språk, där ett stort antal relativt oföränderliga avlednings- och böjningsändelser kan fogas till orden, t.ex. mongoliska uz-uul-egd-sen-ees-ee (se-kausativ-passiv-preteritum-ablativ-reflexiv) ’efter att själv ha visats’. De flesta mongolspråk har vokalharmoni. Ordföljden mellan satsens huvuddelar är subjekt–objekt–predikatsverb (SOV).

 

Man brukar dela in mongoliskans utveckling i tre stadier: fornmongoliska (fram till 1100-talet), medelmongoliska (1200–1600) och modern mongoliska.

 

Den mongoliska skriften, som fortfarande används i Inre Mongoliet, härstammar från ett syriskt alfabet och kom via sogder och uigurer till mongolerna på 1100-talet. Den representerar ett språkstadium som ligger nära fornmongoliskan och bl.a. bevarar intervokaliskt g (t.ex. i bagatur ’hjälte’), som har försvunnit i modern mongoliska (baatar).

 

Den äldsta bevarade texten är ”Djingis khans sten” från 1227. Den äldsta litterära texten, ”Mongolernas hemliga historia” (1240), är skriven på medelmongoliska med kinesiska tecken.

 

Mongolisk skrift skrivs i kolumner som läses uppifrån och ned, från vänster till höger. I republiken Mongoliet används sedan 1940-talet kyrillisk skrift. Planer på att återinföra den mongoliska skriften har inte realiserats. Kalmuckiska och burjatiska skrivs i Ryssland med kyrillisk skrift. Oiraterna i Xinjiang och Qinghai skriver fortfarande med den oiratiska skriften, som är en variant av den mongoliska. Bland mongolspråkens utforskare märks flera finländare, bl.a. Gustaf John Ramstedt (1873–1950), som 1903 gav ut ett grundläggande arbete om khalkhamongoliskans ljudstruktur.

Låt oss utforska möjligheterna!

Kontakta oss och få reda på mer

error: Innehållet är skyddat!