Georgiska

Översättning till georgiska

Georgiska (ქართული ენა) är ett sydkaukasiskt språk som talas i Georgien, nordöstra Turkiet och nordvästra Iran. Det skrivs med det georgiska alfabetet. Georgiska tros ha skilts från mingreliska och laziska under det första årtusendet f.Kr., och dessa språk i sin tur skildes från svanuri ytterligare tusen år tidigare.

Att välja en pålitlig och professionell översättningsbyrå för översättning av era dokument är otroligt viktigt. Vi på CE förstår viktigheten i att kommunicera ert budskap på ett klart och tydligt sätt. Med hjälp av ett dedikerat team av kvalificerade översättare kan vi konvertera ert material till och från över 70 språk. Och vi gör det gärna till personer som behöver översättning till och från georgiska!

Tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att höra från dig!

Översättningsproceduren

Vi översätter till georgiska

Rostom Davitaia

Vardo Pavlenishvili

Iuri Vachnadze

Grigol Mildiani

Ekaterine Gugunava

Ana Akhvlediani

Ett kaukasiskt språk. Det är det största bland de kartveliska, eller sydkaukasiska, språken. Georgiska talas av drygt 4 miljoner, huvudsakligen i Georgien (3,8 miljoner 1989), där det är officiellt språk. Mindre grupper av talare finns i övriga delar av f.d. Sovjetunionen (200 000) samt i nordöstra Turkiet (130 000) och i Iran (15 000).

 

Georgiska skrivs med det georgiska alfabetet. De äldsta inskriptionerna på georgiska daterar sig från slutet av 400-talet. De är skrivna med en föregångare till det moderna georgiska alfabetet, som har varit i bruk sedan 1000-talet.

 

Ett karakteristiskt drag i det georgiska ljudsystemet är serier av tonande, tonlösa och glottaliserade (som uttalas med tillslutna stämband) konsonanter, t.ex. b–p–p’ och g–k–k’. Initiala konsonantanhopningar är vanliga, som i vprtskvni, ’jag skalar den’. Vokalerna bildar ett enkelt femvokalsystem [i e a o u].

 

Morfologin är huvudsakligen av agglutinerande typ. Verben har en komplicerad struktur och innehåller bl.a. markörer för både subjekt och olika typer av objekt.

 

Ett ovanligt drag i markeringen av de grammatiska relationerna är att subjektets och objektens kasus är beroende av vilken verbform som väljs i satsen. Subjektet kan sålunda stå i nominativ, ergativ eller dativ. Basordföljden är subjekt–objekt–verb (SOV), men stora variationer förekommer.

Låt oss utforska möjligheterna!

Kontakta oss och få reda på mer

error: Innehållet är skyddat!