Google inför Gmail på burmesiska

Google ska göra Gmail lite mer användarvänligt för internetanvändare i Myanmar och har introducerat burmesisk språksupport för sin e-postjänst.

Från att tidigare varit ett isolerat land upplever Myanmar nu en enorm uppgång vad gäller internet- och mobilanvändande, kopplat till de demokratiska reformer som har öppnat upp landet mot resten av världen.

”Eftersom Myanmar består av 53 miljoner invånare, har landets senaste uppöppnande bäddat för en explosion av nya internetanvändare”, sa Googles produktchef Brian Kemler i ett blogginlägg om den burmesiska språksupporten.

Landet har 2,6 miljoner internetanvändare, jämfört med bara 500 000 så sent som 2011. Detta tack vare fler mobiltelefoner, tillade han.

Gmailanvändare som vill växla till ett burmesiskt gränssnitt kan göra detta på sidan för inställningar.

Men även utan den burmesiska språksupporten, har Googles mailfunktion redan visat sig extremt populär i Myanmar, enligt lokala IT-konsulter.

”Folk vet knappt vad e-post är. De kallar det Gmail. Det visar hur populärt Gmail är,” säger Htoo Myint Naung, VD för Technomation, en apputvecklare.

Många invånare har grundläggande kunskaper i engelska så det är inte svårt att använda för dem, sa Thaung Su Nyein, VD för Information Matrix, ett IT- och mediebolag.

Förekomsten av Gmail i Myanmar har delvis att göra med nätcensur. Innan de demokratiska reformerna 2011 hade landets dåvarande militärregering förbjudit alla kostnadsfria e-posttjänster, inklusive de som drivs av Yahoo och Microsoft.

Men av någon anledning gav regeringen viss åtkomst till Gmail, enligt Thaung. ”Allt annat var fullständigt blockerat”. Om en sida utan e-post nämnde ”webmail” eller ”gratis e-mail” någonstans kunde du räkna med att även den var blockerad”, tillade han.

Gmails gränssnitt var dessutom minimalt och snabbladdande, vilket gjorde det mer lättillgängligt med en långsam anslutning i Myanmar.

Thaung tillade också att den burmesiska språksupporten kunde hjälpa lokala användare att få ut mer av Gmails olika funktioner. ”För att sammanfatta välkomnar vi detta med öppna armar”, sa han. Han hoppas att Google och andra IT-företag kommer att fortsätta arbeta för att deras produkter ska fungera korrekt i landet.

välkommen till

textservice översättningsbyrå

 
vi översätter till och från burmesiska + 70 språk
Om oss
Vi erbjuder professionella språktjänster åt kunder i hela Sverige. Vårt mål är att tillhandahålla en heltäckande lösning inom översättning och språk.
Våra översättare
Vi använder oss uteslutande av utvalda professionella språkexperter med målspråket som modersmål. Samtliga har expertkunskap inom sina respektive ämnesområden.
Vad kostar det?
Fyll i vårt offertformulär, så kommer en av våra projektledare att kontakta dig med en detaljerad offert. Du kan även kontakta oss på info@textservice.se.
0
error: Innehållet är skyddat